top of page

Čebelarstvo PiKiCA

čebelarstvo

NARAVNO DOBRO.

čebelarstvo
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon

O NAS

Čebelarstvo Pikica se nahaja v neokrnjeni naravi pod Donačko goro v Halozah in s prevozno enoto potuje po Sloveniji za pridobivanje sortnega medu.

Okoli 60 čebeljih družin oskrbujem čebelarka Barbara Pučko, ki sem bila še leta 2011 čista začetnica z zgolj tremi podarjenimi čebeljimi družinami.  Začetno navdušenje je preraslo v resno čebelarjenje, ko sem čebelarila tudi s 130 družinami, a zaradi konstantnih vremenskih neprilik zmanjšala obseg čebelarstva.  Še vedno pa gojim spoštljivo navezanost na Pikice, kot ljubkovalno imenujem svoje čebele.

S svojo umetniško dušo sem ustvarila zgodbe o čebelici Pikici, s katerimi želim približati skrivnostno življenje čebel otrokom pa tudi odraslim, ki še vedno radi vstopijo v svet domišljije, kjer živali spregovorijo in nas učijo. Za razliko od obstoječih zgodb o čebelicah, temeljijo Zgodbe o Pikici na realni osnovi, zato so še posebej primerne in poučne za vsakogar, ki ga življenje čebel zanima, a se mu ne ljubi prebirati strokovne literature.

ALI STE VEDELI?

Slovenija ni samo dežela raznolikih pokrajin, pač pa se raznolikost vegetacije odraža tudi v okusih čebeljih pridelkov, predvsem medu. Pestra paleta barv in okusov nastane, ko čebele v času medenja obletavajo cvetove  cvetlic in dreves, ki ga imajo v danem trenutku na voljo, to pa se od območja do območja lahko zelo razlikuje. S prevažanjem čebel lovimo paše, ki jih z domačimi čebelnjaki ne moremo. Samo izbrane lokacije s prevladujočo medečo rastlinsko vrsto lahko dajejo sortno čiste medove. Naj bodo čisti ali mešani, vsaka kaplja medu je pridobljena s trudom čebel in čebelarja, zato bi ga morali še posebej ceniti. 

Priden kot čebela je rek, ki temelji na predstavi o pridnosti, marljivosti čebele. Vendar pa ta pridnost, delavnost izhaja iz odlične organizacije celotne čebelje družine. Ena sama čebela bi za 1 kg medu morala obletati več milijonov cvetov oziroma 7-krat obleteti svet. V enem samem panju živi okoli 60 000 čebel delavk. Od teh so nabiralke le nad 20 dni stare čebele, preostale mlajše delavke v panju skrbijo za čistočo, prehranjenost matice in zalege, za gradnjo satja, uskladiščenje hrane, prezračevanje panja in obrambo pred sovražniki. Za svoje lastno preživetje, čebelja družina v enem koledarskem letu porabi do 50kg cvetnega prahu, 60 kg medu in 80 l vode. Zgornja polovica klasičnega slovenskega panja se imenuje medišče. Tja čebele nanosijo višek hrane v redkih obdobjih obilja. Celotna spodnja polovica panja, plodišče, je namenjena razvoju čebelje družine.

Žal postaja naravno okolje čebelam vedno bolj neprijazno in čebelarjenje vsako leto večji izziv, saj je treba čebelam celo pomagati preživeti. Čebele, tako medonosne kot tudi vse divje pa igrajo pomembno vlogo opraševanja rastlin, ki so vir naše hrane.

NAŠI ČEBELNJAKI

tamali.jpg

ZAHVALE 

Prva zahvala velja stricu, ki me je za čebelarstvo navdušil in podaril prvi roj, ter bratrancu za dve podarjeni družini in panja za začetek čebelarjenja.

S spoštovanjem hvala pokojnemu možu Robertu, ki je z mano gradil začetek čebelarstva, čebelnjake in čebelarske tehtnice. Njemu in otrokoma hvala tudi za vso potrpežljivost, ki je bila potrebna, da sem lahko čebelarila.

Vedno bom hvaležna vsem čebelarjem (predvsem nekdanjemu mentorju Danilu Bedeku in mojstru Borisu Seražinu), ki so me naučili čebelariti in mi tako ali drugače pomagali, da sem zrasla.

Hvala lastnikom zemljišč, kjer redno ali občasno parkiram svoj mobilni čebelnjak, da lahko ulovim še paše, ki jih na lastnem zemljišču ne bi mogla. 

Hvala vsem, ki ste mi kakorkoli dali priložnost za sodelovanje in predstavitev, da je čebelarstvo Pikica prepoznavno in vsem, ki me na poti vzpodbujate in kupujete med, ki je pristen in pridelan s spoštovanjem do domačega okolja in čebel.

Contact
bottom of page