top of page

PRIDELKI NAŠEGA ČEBELARSTVA

GOZDNI MED

GOZDNI MED

Naš čebelnjak obdajajo hektarji mešanih gozdov vse od vznožja do vrha Donačke gore. Gre za mešanico medu maninega izvora različnih drevesnih vrst in nektarnega izvora cvetlic pašnikov, travnikov in gozdne podrasti, ki medijo sočasno. Barva, vonj in okus zaradi mešanega izvora variira med leti zaradi različne pojavnosti medenja. Ta med je predvsem bogat z minerali. Uporablja se kot sladilo, namaz, pri vnetju dihalnih poti, živčni napetosti, zmanjšani odpornosti organizma in slabokrvnosti.

CVETLIČNI MED

CVETLIČNI MED

Cvetlični med iz našega področja čebele pridobivajo iz cvetočih divjih češenj, javora, akacije, drugih sadnih in gozdnih dreves ter cvetlic in zelišč travnikov. V ponudbi lahko imamo tudi cvetlični med kultiviranih rastlin iz prevoznih enot. Okus, barva in hitrost kristalizacije je zelo odvisna od področja in vrste nektarja. Uporablja se kot sladilo, namaz in kot naravno zdravilo proti alergijam (seneni nahod), krepi žile in srce ter pomaga pri izčrpanosti.

AKACIJEV MED

AKACIJEV MED

Akacijev med iz naše ponudbe pridobivamo na gričevnatem Goričkem. Ta med praviloma ne kristalizira in je z nežno aromo in sladkim okusom zelo priljubljen pri otrocih. Uporablja se kot sladilo in namaz ter za urejanje prebave, pri želodčnih in črevesnih težavah, zgagi in prehladih.

KOSTANJEV MED

KOSTANJEV MED

Zaradi množičnega propadanja kostanjevih dreves, postaja Kostanjev med zelo iskana sorta. V naših gozdovih smo ga zaenkrat še uspeli ohraniti. Okus in barva variirata zaradi prisotnosti/odsotnosti lipove paše, saj pri nas cvetita obe vrsti hkrati. Odlikujeta ga grenkoba in bogata vsebnost cvetnega prahu. Uporaba predvsem pri slabokrvnosti,utrujenosti, vnetju želodca in tudi za celjenje ran. .

MED DIVJA ČEŠNJA

MED DIVJA ČEŠNJA

Izjemoma se znajde v ponudbi tudi sortni Med divje češnje, saj je pridelava odvisna od vremenskih pogojev v zgodnji pomladi in razvitosti čebeljih družin. Ta specifičen med nektarnega izvora zaradi večjega razmerja glukoze hitro kristalizira, aroma pa dejansko spominja na divje češnje. Primeren je tako za sladilo, kot za krepitev organizma.

HOJEV MED

HOJEV MED

Hojev (jelkin) med iz naše ponudbe je iz prostranih notranjskih gozdov in je na zalogi le v izjemnih letih. Ta cenjena sorta je sivorjave barve z zelenkastim odsevom, specifičnega okusa po karameli in slabo kristalizira. Uporablja se pri slabokrvnosti, boleznih dihal, prehladu, gripi in slabem zadahu.

LIPOV MED

LIPOV MED

Za sortno čisti Lipov med peljemo čebele daleč od doma, v Tolminske konce. Gre za med nektarnega in maninega izvora, svetle barve in osvežilnega okusa po mentolu. Kristalizira z velikimi kristali. Uporablja se pri prehladih, povišani telesni temperaturi, glavobolu, izgubi apetita in kašlju. Pospešuje potenje in pomirja. Za srčne bolnike NI PRIMEREN!

reklama.jpg
2.jpg
med medvedek.jpg

Zaloga sortnih medov je odvisna od pridelave posameznega leta.

 

 

Trenutno na zalogi:

KOSTANJEV MED (900g)........................................................................................... 13,00 €

GOZDNI MED (900g)....................................................................................................13,00€

bottom of page